Trece la versiunea mobilă

Un nou virus mortal a fost descoperit la balenele și delfinii din Pacific

  1. Știință și spațiu

Cercetătorii de la Universitatea din Hawaii au identificat un virus necunoscut anterior, care este potențial fatal pentru cetacee. A fost descoperit pentru prima dată la un delfin care a ieșuat pe țărm în 2010, potrivit Frontiers in Marine Science.

De atunci, virusul a fost găsit la reprezentanții a 10 specii de mamifere marine care trăiesc în diferite părți ale Oceanului Pacific. Agentul patogen a fost atribuit grupului de circovirusuri. Acestea sunt virusuri ADN care circulă în populațiile de păsări, porci și câini și pot fi fatale.

Studiile au arătat că noul virus s-a răspândit în Pacificul central și de vest. A fost găsit la specii care trăiesc la 6.000 de kilometri de Hawaii, unde agentul patogen a fost observat pentru prima dată. Virusul ar putea avea un impact global asupra mamiferelor marine.

Testele pe scară largă au arătat că aproximativ 50% dintre animalele marine din diferite specii examinate de oamenii de știință sunt infectate cu acest virus.

Oamenii de știință au remarcat că încă nu au stabilit impactul noului virus asupra sănătății cetaceelor. Toate animalele moarte au fost, de asemenea, infectate cu alți agenți patogeni, care ar putea reprezenta cauza morții lor.

Citiți de asemenea