Trece la versiunea mobilă

SUA ar putea interzice aragazele clasice

  1. Știință și spațiu

După apariția unui studiu privind efectele negative ale folosirii aragazului asupra sănătății, mai ales în rândul copiilor, autoritățile din SUA iau în considerare chiar interzicerea acestor aparate electrocasnice.

Potrivit TIME, Comisia pentru siguranța consumatorilor, CPSC (echivalentul american al ANPC) ia în calcul interzicerea aragazelor pe gaz metan în SUA. Motivul este legat de recenta publicare a unui studiu privind efectele negative ale acestora asupra sănătății.

Conform studiului, aragazele produc monoxid de carbon, particule în suspensie şi alţi poluanţi care pot avea efecte severe asupra sănătăţii, în special asupra copiilor. Datele incluse în raportul de specialitate relevă faptul că, în ultimele 12 luni, numărul copiilor din UE cu simptome de astm provocate de gătitul cu gaz metan este estimat a fi de peste 700.000, echivalentul a 12% din totalul cazurilor de astm la copii din Uniune.

Richard Trumka Jr., unul dintre comisarii din conducerea CPSC, a anunțat că instituția federală va analiza toate variantele de reglementare a acestor electrocasnice. Astfel, ar putea apărea obligația ca toate locuințele noi să fie dotate cu plite electrice sau cu hote de înaltă eficiență.

Dar CPSC a precizat pentru TIME că un astfel de proces va fi de lungă durată. În orice caz, a spus Trumka, autoritățile nu le vor interzice americanilor să folosească aragazele deja instalate, ci doar să introducă reguli pentru produsele noi.

Aproape o treime din gospodăriile din SUA – 40 de milioane – folosesc la acest moment aragaze clasice. În Congres se discută de mai mult timp despre interzicerea acestora, iar o lege adoptată recent prevede și un ajutor de 840 de dolari pentru cei care renunță la aragaz și își iau o plită electrică și încă 500 de dolari pentru costurile de branșare.

Citiți de asemenea