
Cercetătorii de la Universitatea din Illinois afirmă că socializarea cu prietenii poate ajuta la reducerea nivelurilor de hormoni legați de stres.
În cadrul unui studiu publicat în Journal of Women and Aging, cercetătorii au examinat 32 de femei: 16 cu vârste cuprinse între 62 și 79 de ani și 16 femei tinere cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Cercetătorii au grupat fiecare participantă cu un prieten, fie cu un străin. Femeile trebuiau să descrie partenerului cum să construiască un set de puzzle, fără a le arăta designul.
Femeile tinere au comunicat mai eficient cu prietenii lor (folosind mai puține cuvinte) și li se părea dificil să comunice cu străinii. Pe de altă parte, participantele mai în vârstă au arătat că pot formula cu ușurință termeni abstracti atât pentru prieteni, cât și pentru străini.
Având în vedere că participanții mai în vârstă petrec de obicei mai mult timp cu prietenii, cercetătorii consideră uimitor faptul că acest lucru nu a afectat capacitatea lor de a comunica cu oameni din afara cercului lor.
Mai mult, această abilitate de a comunica ajută femeile în vârstă din perspectiva sănătății, limitând eliberarea hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul.
Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că în ambele grupuri nivelurile de cortizol erau mai scăzute atunci când femeile vorbeau cu prietenii lor, și nu cu străinii.
Cercetătorii observă că în majoritatea studiilor despre prietenia feminină au fost studiate femeile tinere. Cu toate acestea, această cercetare a arătat că participanților în vârstă le este mai ușor să comunice cu străinii, ceea ce are, de asemenea, un efect pozitiv asupra nivelului de stres.
«Prietenia reduce stresul și acest lucru rămâne valabil odată cu înaintarea în vârstă», concluzionează cercetătorii.