Trece la versiunea mobilă

Semințele de dovleac, cinci beneficii

  1. Știință și spațiu

Semințele de dovleac au un conținut ridicat de vitamine și minerale necesare menținerii unui organism sănătos, dar și antioxidanți care ajută la prevenirea și vindecarea mai multor afecțiuni. Proprietățile terapeutice ale semințelor de dovleac sunt binecunoscute în întreaga lume, fiind folosite ca remedii naturiste pentru tratarea multor probleme de sănătate. 

 Iată care sunt principalele efecte terapeutice ale acestor alimente minune:

1. Mențin sănătatea inimii.

Antioxidanții, magneziul, zincul și acizii grași (inclusiv acidul alfa-linolenic-ALA) pot ajuta la menținerea unei inimi sănătoase. Diverse studii au arătat că uleiul din semințe de dovleac poate reduce hipertensiunea arterială și nivelul ridicat de colesterol rău (LDL), doi factori de risc care cauzează majoritatea bolilor de inimă. Totodată, s-a demonstrat faptul că aceste semințe pot crește nivelurile de colesterol bun (HDL) și stimulează producerea de oxid nitric, care are efecte pozitive asupra sănătății inimii. El ajută la extinderea vaselor de sânge, îmbunătățind fluxul sanguin și reducând riscul creșterii plăcii în artere. În cazul în care deja iei o anumită medicație pentru hipertensiune arterială, trebuie să consulți un medic deoarece combinația cu semințe de dovleac poate reduce tensiunea la un nivel foarte scăzut, ceea ce poate fi dăunător. 

2. Ajută la prevenirea și tratarea diabetului.

Datorită capacității lor de a reduce nivelul de zahăr din sânge, semințele de dovleac sunt adesea folosite în dieta pacienților suferinzi de diabet. Conținutul bogat de magneziul poate fi principalul ”vinovat” pentru acest lucru, deoarece studiile au demonstrat că o dietă bogată în acest mineral stabilizeză nivelul de zahăr din organism, ajutându-i astfel pe diabetici să gestioneze mai bine nivelul glucozei din sânge. 

3. Combat anxietatea și insomniile.

Conținutul ridicat de magneziu face ca semințele de dovleac să fie un remediu potrivit în tratarea insomniilor și stărilor de anxietate. Pe lângă magneziu, semințele conțin și o substanță (L-triptofan) care acționează ca antidepresiv. În plus, zincul ajută și la transformarea triptofanului în serotonină, care este apoi convertită în melatonină, hormonul care este responsabil cu reglarea ciclulul somnului. Așadar, dacă ai probleme cu somnul sau te lupți cu anxietatea și depresia, prepară-ți în fiecare seară o soluție specială. Pisează 1 linguriță cu semințe nedecojite și fierbe-le într-un bol cu 250 ml de apă. După 5 minute de fiert, bea ceaiul astfel obținut la temperatura camerei, îndulcit cu miere. 

4. Ajută la reducerea inflamațiilor și sunt bune pentru artrită.

Datorită antioxidanților, aceste semințe au o acțiune anti-inflamatorie naturală, semințele de dovleac reduc simptomele artritei, fără a avea efecte secundare negative. În plus, nivelul ridicat de zinc din compoziția semințelor de dovleac îmbunătățesc sănătatea sistemului osos, prevenind astfel apariția osteoporozei.

5. Eficiența acestor semințe în tratarea giardiei, oxiurilor şi chiar a teniei este binecunoscută.

Cel mai probabil, această proprietate terapeutică se datorează prezenței unui aminoacid, cucurbitina, care elimină paraziții. Pentru a scăpa de acești viermi intestinali, este necesar să prepari o soluție din 100 g de semințe de dovleac pisate (50 g pentru copii), 30 ml de lapte şi 1 linguriță de miere și s-o bei dimineața, pe stomacul gol, timp de o săptămână.

Citiți de asemenea