
În ultima perioadă cartoful a dobndit o reputație proastă. Este considerat un aliment „nesănătos”, pe care ar fi mai bine să-l evităm. Dar oamenii de știință spun contrariul.
Un cartof fiert conține doar aproximativ 130 de calorii — mai puțin decât un banan de același mărime.
Excesul de orice tip sau grup de alimente este dăunător, iar unele studii arată că consumul prea multor cartofi, de exemplu, poate duce la creșterea tensiunii arteriale. Nu demult, un tânăr a experimentat sub supravegherea medicilor și a mâncat numai cartofi cu lapte de soia timp de un an, slăbind peste 50 kg. Este important și modul în care gătim cartofii. Prăjiți sunt mai gustoși, dar se spune că sunt mai dăunători.
Totuși, cartofii conțin multe vitamine și alte substanțe nutritive importante pentru sănătate, și iată șase motive pentru care nu ar trebui să renunțăm complet la ei.
- Vitamina C. Asociem vitamina C cu citricele. Dar puteți obține nu puțină vitamina C din cartofi: un mic cartof (150 g) furnizează aproximativ 15% din necesarul zilnic de vitamina C.
- Vitamina B6. Vitamina B6 le permite celor peste 100 de enzime din organismul nostru să funcționeze corect, scindând proteinele și afectând sănătatea mentală. Aceeași cantitate de 150 de grame de cartofi conține aproximativ o pătrime din necesarul zilnic recomandat de vitamina B6.
- Potasiu. Potasiul din celulele noastre ajută la conducerea semnalelor electrice în mușchi și nervi. Dacă nivelul de potasiu devine prea ridicat sau prea scăzut, inima noastră poate pur și simplu să se oprească. Mai mult potasiu rămâne în cartofii copti și prăjiți, iar cartofii cu coajă conțin aproximativ o treime din necesarul zilnic recomandat. Dar persoanelor cu afecțiuni renale li se recomandă să fie mai atenți — organismul lor poate să nu poată elimina excesul de potasiu.
- Colina. Colina se leagă de grăsimi și formează fosfolipide — blocurile de construcție ale peretilor celulari, precum și neurotransmițători de acetilcolină, care ne ajută să contractăm mușchii, să dilatăm vasele de sânge și să încetinim ritmul cardiac. Cartoful se clasează pe locul doi în ceea ce privește conținutul de colină, după alimentele bogate în proteine, cum ar fi carnea și soia. Cartoful copt în coajă conține aproximativ 10% din necesarul zilnic de colină al unei persoane, ceea ce este deosebit de important pentru femeile însărcinate.
- Balsam pentru stomac. Răcirea cartofilor înainte de a fi consumați în alimente ajută la formarea unui amidon rezistent. Acest amidon este benefic și ajută organismul nostru, acționând, printre altele, ca un prebiotic — un garant al unui microbiom intestinal sănătos. Acizii grași cu catenă scurtă, care se formează în intestin, îmbunătățesc metabolismul, ajutând la reducerea nivelului de grăsimi și zahăr din sânge.
- Fără gluten. Cartoful nu conține gluten, ceea ce este un plus pentru toți cei cărora le este contraindicat. Indicele glicemic scăzut al cartofului nu duce la fluctuații bruste ale nivelului de zahăr din sânge.