Trece la versiunea mobilă

Poți slăbi mergând pe jos? Rezultatele experimentului

  1. Știință și spațiu

Potrivit unei cercetări, care a pornit de la «faptul binecunoscut» că efectuarea a 10.000 de pași pe zi poate ajuta la pierderea în greutate, s-a stabilit că această metodă nu este ineficientă pentru slăbit și preveni problemele cu greutatea.

Oamenii de știință de la Universitatea Brigham Young din SUA au efectuat un experiment în care au participat 120 de studenți din primul an de colegiu: timp de șase luni de studiu, aceștia au purtat dispozitive de monitorizare a pașilor și au efectuat 10.000, 12.500 și 15.000 de pași pe zi timp de 24 de săptămâni, în timp ce oamenii de știință au urmărit cantitatea de calorii consumate de studenți și greutatea lor.

La sfârșitul studiului, media de «pași» pentru grupul «10.000 de pași» a fost de 11.066 de pași, în grupul «12.500 de pași» — 13.638 de pași și în grupul «15.000 de pași» — 14.557 de pași pe zi. S-a constatat că studenții au adăugat în greutate (în medie aproximativ 1,5 kilograme în perioada de cercetare) chiar și dacă au făcut mai mult de 15.000 de pași pe zi și s-au hrănit moderat.

«Exercițiile fizice în sine nu sunt întotdeauna cea mai eficientă modalitate de a slăbi», spune profesorul de științe practice și autorul principal al studiului, Bruce Bailey. «Urmărirea pașilor poate crește activitatea fizică, dar studiul nostru a arătat că acest lucru nu va duce la menținerea sau pierderea în greutate».

Cu toate că creșterea activității fizice nu a permis pierderea în greutate, mersul pe jos a avut un impact pozitiv asupra stării emoționale a studenților și asupra stării lor de sănătate. Studenții au început să stea mai puțin așezați și să se miște mai mult. De exemplu, în grupul «15.000 de pași», timpul petrecut pe scaun s-a redus cu 77 de minute pe zi.

«Cel mai mare avantaj al mersului pe jos a fost că studenții au încetat să aibă un mod sedentar de viață. Chiar dacă asta nu împiedică adaosul în greutate, mersul pe jos este preferabil statului pe scaun», a declarat Bailey.

Citiți de asemenea