Trece la versiunea mobilă

Poluarea din trafic afectează funcționarea creierului

  1. Știință și spațiu

Cercetătorii canadieni au demonstrat, pentru prima dată, modul în care expunerea acută la poluarea din trafic poate să afecteze imediat funcția creierului uman.

Un studiu recent, publicat în „Environmental Health”, a scos la iveală că expunerea la fumul produs de arderea combustibilului mașinilor a alterat conectivitatea funcțională în creierul oamenilor, în moduri despre care cercetătorii sugerează că ar putea afecta funcția cognitivă. Adulții sănătoși au fost expuși la fumul produs de țeava de eșapament înainte de a li se analiza activitatea creierului prin intermediul unui RMN funcțional.

Această cercetare nouă a folosit un model de expunere a oamenilor la fumul motoarelor diesel, dezvoltat în urmă cu peste zece ani. Tehnica furnizează concentrații controlate și diluate ale particulelor de materie (particulate matter sau PM) din fumul de diesel și le administrează subiecților umani, la valori considerate a fi reprezentative expunerii din lumea reală, dar valori care sunt dovedite a fi sigure. În laborator, 25 de adulți sănătoși au fost expuși fie la fumul motoarelor cu diesel, fie la aer filtrat preț de două ore, iar apoi a fost măsurată activitatea creierului acesto persoane, cu ajutorul unui RMN funcțional, înainte și după fiecare expunere.

Principalul scop al studiului a fost ca oamenii de știință să vadă ce impact are acest tip de poluare a aerului asociată traficului din zonele urbane asupra unor regiuni din creier cunoscute sub numele de „default mode network” (DMN). Acestea sunt de fapt un set de regiuni ale creierului interconectate la nivel cortical, care îndeplinesc un rol crucial în cogniție, memorie și emoții.

Rezultatele cercetării au scos la iveală că o expunere scurtă la fumul motoarelor diesel a cauzat o scădere în ce privește activitatea DMN, însemnând, în esență, o scădere în conectivitatea funcțională dintre diferitele regiuni ale creierului, în comparație cu ceea ce se observa la RMN atunci când subiecții au fost expuși la aer filtrat.

Citiți de asemenea