Trece la versiunea mobilă

Pliculețe de ceai și mâncare la pachet. Cum consumăm, fără să ne dăm seama, substanțele chimice «veșnice»? 

  1. Știință și spațiu

©Skitterphoto/pixabay

Un nou studiu a constatat că evitarea mâncării la pachet, a cărnii procesate și a ceaiului poate contribui la reducerea nivelului de PFAS din sânge.

PFAS (substanțe per- și polifluoroalchilice) sunt un grup de compuși chimici care sunt utilizați pentru hidroizolarea multor produse de consum, cum ar fi vasele, ambalajele și vopselele. PFAS au fost denumite «substanțe chimice veșnice» datorită rezistenței lor la descompunere.

Cercetătorii de la Universitatea din California de Sud au studiat dieta și nivelurile de PFAS din sângele a 727 de tineri. Ei au descoperit că cantitatea de «substanță chimică veșnică» era ridicată: la cei care mâncau mai multe produse la pachet și carne procesată și la cei care beau mai mult ceai.

De ce consumul de ceai ar putea fi legat de niveluri ridicate de PFAS?
Experții nu sunt siguri, dar sugerează că pliculețele de ceai din hârtie ar putea fi de vină. Substanțele nocive pot ajunge în ceai din hârtia din care este făcut pliculețul.

De ce carnea procesată poate fi legată de niveluri ridicate de PFAS. Acestea pot pătrunde în carne la diferite etape de producție:

Animalele pot fi crescute în zone contaminate.
Carnea poate fi ambalată în materiale care nu corespund standardelor.
Carnea procesată poate acumula în plus substanțe chimice în timpul procesării sau gătitului.

Cum puteți reduce nivelul PFAS: gătiți mai multe alimente acasă; evitați mâncarea la pachet și carnea procesată; beți mai puțin ceai în pliculețe.

Citiți de asemenea