Trece la versiunea mobilă

Pinguinii  ațipesc de peste 10.000 de ori pe zi

  1. Știință și spațiu


Pinguinii antarctici (Pygoscelis antarcticus), care cuibăresc în sălbăticie, dorm mai mult de 11 ore pe zi, adormind constant doar pentru patru secunde — la această concluzie au ajuns biologii. Această caracteristică a pinguinilor le permite să-și satisfacă nevoile zilnice de somn, dar și să monitorizeze în mod constant cuiburile lor.

În timpul cuibăririi, unul dintre părinții pinguin se ocupă adesea de apărarea cuibului său, atât de la păsări răpitoare, cât și de la alți pinguini. Partenerul său se hrănește în acest timp timp de câteva zile. Cu toate acestea, perioadele lungi de somn în această schemă ar putea pune în pericol cuiburile și progeniturile lor.

Oamenii de știință, folosind senzori non-invazivi, au descoperit că păsările nu dorm pentru perioade lungi de timp, ci adesea adorm (aproximativ zece mii de ori), acumulând astfel mai mult de 11 ore de somn pe zi. Autorii studiului consideră că un astfel de microsom, în cele din urmă, ajută pinguinii să obțină cel puțin unele dintre avantajele asociate cu perioadele mai lungi de somn.

Citiți de asemenea