Trece la versiunea mobilă

OMS a solicitat ca grăsimile trans să nu mai fie folosite în produse

  1. Știință și spațiu

Organizația Mondială a Sănătății a cerut eliminarea grăsimilor trans industriale din procesul de producere a alimentelor. În fiecare an, din cauza bolilor de inimă, asociate cu consumul de acizi graşi trans, mor până la jumătate de milion de oameni, este menționat în raportul OMS.

Potrivit experților, în prezent în 43 de țări din lume se aplică cele mai bune practici în combaterea grăsimilor trans. 2,8 miliarde de oameni sunt protejați de consecințele distructive pentru sănătatea lor a unor astfel de grăsimi. Cu toate acestea, cinci miliarde de oameni rămân neprotejați.

„Din cauza utilizării grăsimilor trans, până la 500 de mii de oameni mor prematur din cauza bolilor coronariene”, subliniază raportul OMS. Grăsimile trans, de regulă, sunt conținute în alimente ambalate, produse de panificație.

«Grăsimile trans sunt o substanță chimică toxică care ucide și nu ar trebui să aibă loc în alimente. Este timpul să scăpăm de el o dată pentru totdeauna,” a spus directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Grasimile trans nu doar cresc LDL sau „colesterolul rau” intr-o proportie similara cu grasimile saturate, ci si scad HDL sau „colesterolul bun”.

In plus acestea cresc concentratiile de trigliceride si lipoproteine A, legate de riscul de infarct miocardic.

Citiți de asemenea