
O echipă de oameni de știință de la Universitatea Auburn (SUA) a introdus o genă de aligator „antimicrobian”, care protejează aceste reptile de bacterii și viruși, în genomul somnului.
Hibridul rezultat s-a dovedit a fi foarte rezistent la infecții și, în același timp, complet steril, adică incapabil de reproducere. Un articol dedicat acestui experiment genetic este publicat pe site-ul bioRxiv.
Gena, denumită cathelicidin, conține proprietăți care protejează reptilele de infecții atunci când sunt rănite.
În mod obișnuit, crescătorii tratează peștii bolnavi cu antibiotice, dar acest lucru contribuie la dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice.
Dar acum, oamenii de știință de la Universitatea Auburn din Alabama fuzionează ADN-ul celor două specii. Oamenii de știință au folosit CRISPR pentru a insera gena aligatorului în peștele somn.
Rata de supraviețuire a „somnului aligator” rezultat s-a dovedit a fi cu 100-400% mai mare decât cea a „tovarășilor” lor naturali. Iar sterilitatea acestora asigură că hibrizii modificați genetic nu vor afecta ecosistemul.
Însă perspectivele unei astfel de intervenții în genomul somnului sunt destul de vagi — tehnologia CRISPR este prea sofisticată pentru a produce un număr suficient de pești transgenici. În plus, nu este clar care va fi cererea de somn modificat genetic în rândul cumpărătorilor. Cercetătorii înșiși susțin că „somnul aligator” sunt complet sigur pentru oameni și l-ar mânca fără nicio ezitare.