Trece la versiunea mobilă

Oamenii de știință au descoperit legătură surprinzătoare între preferințele muzicale și valorile morale ale oamenilor

  1. Știință și spațiu

Un studiu recent efectuat de cercetătorii de la Universitatea Queen Mary din Londra și Fundația ISI din Torino dezvăluie o legătură între preferințele muzicale și valorile morale ale oamenilor.

Cercetătorii au utilizat metode de învățare automată pentru a analiza textele și caracteristicile sonore ale melodiilor preferate ale peste 1400 de participanți, descoperind o interacțiune unică între muzică și moralitate. Dr. Haralambos Saitis, autorul principal al studiului, subliniază că «preferințele muzicale pot servi drept fereastră către valorile morale ale unei persoane».

Participanții la studiu au furnizat informații despre artiștii lor preferați prin intermediul aprecierilor pe Facebook și au completat un chestionar pentru a identifica prioritățile lor în ceea ce privește calitățile morale.

Folosind diverse metode de procesare a textului și algoritmi de învățare automată, echipa a analizat textele melodiilor, evaluând valorile morale, sentimentele și emoțiile. Caracteristicile audio furnizate prin API Spotify au fost, de asemenea, folosite pentru a înțelege informația codată în alegerea muzicală a participanților.

Rezultatele au arătat că combinația dintre caracteristicile lirice și sonore reflectă perfect starea busolei morale a oamenilor.

Vjosa Preniq, autorul principal al studiului, remarcă că înțelegerea legăturii dintre muzică și morală deschide noi posibilități. Acest studiu, realizat cu date din aplicația LikeYouth de pe Facebook, implicând peste 64,000 de participanți, oferă o perspectivă unică asupra influenței muzicii asupra percepției și valorilor noastre.

Citiți de asemenea