Trece la versiunea mobilă

Oamenii de știință au descoperit de ce timpul încetinește atunci când privești moartea în față

  1. Știință și spațiu

Oricine a fost implicat într-un accident de mașină ne poate spune că atunci când ne confruntăm cu un eveniment aproape fatal, timpul pare să încetinească. Oamenii de știință sugerează că aceasta poate fi o tactică pe care creierul nostru o folosește pentru a ne crește șansele de supraviețuire.

Senzația de încetinire a timpului ar putea însemna că creierul intră în hiper-concentrare, oferindu-le oamenilor o șansă mai bună de a reacționa la o anumită situație. Profesorul Ruth Ogden, psiholog la Universitatea John Moores din Liverpool, Anglia, a scris recent o lucrare în care a prezentat motivele pentru care timpul poate încetini în cazul celor care sunt implicați într-un accident de mașină, au un atac de cord sau alte evenimente care ne pun la limita dintre viață și moarte.

Ogden a explicat că modul în care creierul nostru măsoară timpul este strâns legat de modul în care procesează emoțiile. Acest lucru se datorează faptului că zonele creierului care reglează emoțiile sunt, de asemenea, legate de procesarea timpului.

«În perioadele de emoție accentuată, activarea declanșată de creier încearcă să mențină stabilitatea, ceea ce îi modifică capacitatea de a «procesa» timpul» — Ruth Ogden.

Într-un moment periculos, reacțiile pripite pot distruge totul, dar, deoarece creierul «încetinește timpul», aveți șansa de a vă «trage sufletul» și de a formula o strategie de supraviețuire — chiar dacă nu vă dați seama de acest lucru.

Citiți de asemenea