Trece la versiunea mobilă

De ce nu se adeveresc mereu prognozele meteo?

  1. Știință și spațiu

Prognozaele meteo sunt o provocare uriașă. În primul rând, încercăm să prezicem ceva care este în mod inerent imprevizibil. Atmosfera este un sistem haotic, o mică modificare a stării atmosferei într-o anumită locație poate avea consecințe remarcabile în timp în altă parte.

Încă din cele mai vechi timpuri, prezicerea vremii se baza pe observații îndelungate și documentarea rezultatelor. De-a lungul multor generații, almanahurile care conțineau produsul final al observațiilor de mai mulți ani au fost folosite pentru a prezice condițiile climatice într-o anumită zi. Cu toate că, de-a lungul timpului, acestea au devenit mai complexe (urmărirea temperaturii, presiunii, vântului și umidității la diferite momente ale zilei, în raport cu starea cerului și fazele lunii), aceste înregistrări nu erau încă perfecte; ploaia mai cădea când erau așteptate condiții însorite, totodată, brusc apăreau răciri și oscilații de temperaturi. Ulterior, observațiile realizate pe teritorii geografice extinse erau raportate către rețele regionale de stații meteorologice și birouri meteorologice naționale. Hărțile meteo colectau și afișau toate aceste informații actualizate, dar și acestea aveau probleme din când în când.

De la jumătatea secolului al XX-lea, calculatoarele digitale au făcut posibilă calcularea matematică și obiectivă a modificărilor condițiilor atmosferice cu ajutorul modelelor meteorologice, care continuă să evolueze și, deși previziunile s-au îmbunătățit, chiar și aceste instrumente nu au reușit să atingă perfecțiunea.

De ce este atât de dificil pentru meteorologi să prezică vremea? Deoarece aceștia trebuie să monitorizeze simultan multe condiții și variabile pe zone întinse, iar multe dintre aceste variabile interacționează și se influențează reciproc.

O prognoză meteo este mai mult decât o țintă în mișcare. Este o predicție făcută dintr-un nor de date. Instrumentele și experiența de prognozare a vremii din era informațională sunt foarte bune și continuă să se îmbunătățească, dar probabil că nu vor oferi niciodată prognoze absolut perfecte. Cu toate acestea, în condiții egale, trebuie să recunoaștem că în prezent se reușește să se prezică destul de precis vremea.

Citiți de asemenea