Trece la versiunea mobilă

De ce nu ne place cum aratăm în fotografii?

  1. Știință și spațiu

Să începem prin a găsi un vinovat, din cauza căruia oamenii nu se văd frumosi în fotografii. Conform cercetătorilor, de vină ar fi — oglinda. Acest obiect distorsionează atât imaginea, cât și concepția oamenilor.

Când vine vorba de diferența dintre ceea ce vedeți în oglindă și ceea ce vedeți pe ecranul telefonului, trebuie să cunoaștem două fenomene psihologice: auto-îmbunătățirea și expunerea.

Dependența de perfecționare ne face să credem că suntem mult mai buni, decât ăn realitate. Într-un studiu din 2008, participanților li s-au prezentat propriile fotografii, unele dintre acestea fiind prelucrate cu programe de editare foto, și li s-a cerut să aleagă cele care nu au fost editate. Rezultatul a fost că oamenii au ales doar fotografiile editate, crezând că sunt cele autentice. În același timp, oamenii obișnuiți, cărora li s-a pus aceeași întrebare, au indicat imediat fotografiile needitate ale acestor oameni.

Expunerea are un alt efect: privim cu calm și chiar cu bunăvoință la lucrurile pe care le vedem adesea. Deoarece nu ne vedem din toate părțile și în toate situațiile vieții (ca și oamenii din jurul nostru), există o mare probabilitate să fim nemulțumiți de un unghi neobișnuit pe care nu l-am văzut niciodată în oglindă.

Prin urmare, nu percepeți fiecare fotografie a voastră ca o condamnare a aspectului. Priviți și bucurați-vă, experimentați: veți fi surprinși câți oameni vă vor aprecia fotografiile.

Citiți de asemenea