
Un grup de cercetători din Spania și Statele Unite a dezvoltat o abordare care schimbă modul în care funcționează celulele imune macrofage, astfel încât acestea să suprime dezvoltarea focarelor inflamatorii în țesutul adipos. Aceasta, la rândul său, contribuie la pierderea în greutate și la normalizarea nivelului de zahăr din sânge.
Profesorul CNIC David Sancho și colegii săi au dezvoltat o abordare diferită pentru combaterea obezității și a consecințelor ei metabolice prin reprogramarea macrofagelor, unul dintre cele mai numeroase și mai mari grupuri de celule din sistemul imunitar.
Potrivit cercetătorilor, macrofagele sunt responsabile pentru eliminarea agenților nocivi, a celulelor tumorale și, de asemenea, ajută organismul să se curețe de resturile celulare.
Există mai multe varietăți de macrofage, unele dintre ele suprimă inflamația, în timp ce altele, dimpotrivă, contribuie la dezvoltarea focarelor de reacții inflamatorii cronice. Dezvoltarea obezității este însoțită de apariția unor astfel de focare în țesutul adipos.
Oamenii de știință au descoperit că macrofagele țesutului adipos, care contribuie la dezvoltarea inflamației, sunt sensibile la lipsa de oxigen. În teorie, acest lucru face posibilă suprimarea dezvoltării obezității și a consecințelor sale metabolice prin distrugerea selectivă a unui anumit tip de macrofage. După ce au aflat despre acest lucru, oamenii de știință au modificat genomul șoarecilor în așa fel încât macrofagele lor antiinflamatoare, în lipsă de oxigen și exces de grăsime, să se autodistrugă.
După cum au arătat observațiile ulterioare, animalele au adăugat mai puțin în greutate atunci când au mâncat alimente bogate în calorii, în timp ce nu au avut diabet, hipertensiune arterială și alte consecințe ale obezității. Geneticienii speră că imunoterapia va avea un efect similar asupra persoanelor supraponderale.