Trece la versiunea mobilă

Ce paste poţi consuma fără consecinţe pentru siluetă?

  1. Știință și spațiu

Reieşind din principiile alimentaţiei sănătoase, nu trebuie să evităm pastele, doar că trebuie să ştim pe care anume să le consumăm. 

Nutriționiștii spun că pastele nu ar trebui să te sperie dacă ești la dietă, fiindcă nu au chiar așa de multe calorii pe cât se crede. 100 de grame de paste fierte nu doar în jur de 130 de calorii. Ceea ce nu este mult, dacă ținem seama de faptul că pastele sunt sațioase, adică te saturi cu prețul a puține calorii.

Problema cu pastele este că ele conțin amidon, un compus din categoria glucidelor. Ca orice alt aliment cu amidon, pastele prin tratament termic se umflă de câteva ori și devin mai bogate în glucide. Ca să eviți acest inconvenient, tot ce trebuie să faci este să optezi pentru paste integrale (conțin mai puțin amidon și rezistă mai bine la fiert) și să le fierbi al dente. Consistența al dente este benefică și pentru digestie. Dacă le fierbem exagerat, amidonul formează geluri și tubul digestiv va avea probleme în prelucrarea lui.

Pastele din soiuri tari de grâu nu doar că nu afectează silueta, dar şi te ajută să slăbeşti. Carbohidraţii compuşi din ele îţi vor asigura senzaţia de saţietate pentru mult timp. Pastele făinoase din soiuri moi de grâu, la rândul lor, constau din carbohidraţi simpli, care provoacă secreţia insulinei în sânge, fapt care provoacă o senzaţie de foame.
Conţinutul de grăsimi în macaroane este minim. Conţinutul lor caloric este de doar 270-360 kcal la 100 de grame de produs uscat, care după fierbere poate fi redus de 2 ori.

La ce trebuie să atragi atenţia când alegi pastele făinoase?
Ambalajul pastelor de calitate înaltă este transparent sau are o ferestruică transparentă, prin care cumpărătorul poate aprecia aspectul produsului.

Pastele făinoase ideale trebuie să fie semitransparente, de culoare clară galben-chihlimbar, fără pete albe şi fisuri. Dacă sunt fisuri şi rupturi este mare probabilitatea că acestea nu sunt cele mai calitative paste.

Pe ambalajul produselor de calitate superioară se indică neapărat că sunt fabricate din soiuri tari de grâu.

Un indice foarte important este cantitatea de proteine, indicată pe ambalaj. În produsele bune din soiuri tari de grâu conţinutul de proteine variază între 7 şi 9 grame la 80 de grame de paste (o porţie medie pentru 1 persoană).

Citiți de asemenea