Trece la versiunea mobilă

Care este cea mai scurtă zi de lucru din Europa?

  1. Știință și spațiu

Dacă plănuiați să vă mutați și să munciți mai puțin la noul loc de trai, ar trebui să vă analizați mai atent la rezultatele unui studiu recent al Eurostat. Oficialii au aflat în ce țară din UE oamenii muncesc în medie cel mai puțin. Pentru a face acest lucru, ei au analizat datele privind cetățenii activi cu vârste de peste 20 de ani și sub 64 de ani.

Rezultatul mediu pentru Europa este de 37,5 ore pe săptămână, ceea ce este nesimnificativ mai puțin decât ziua de lucru de 8 ore cu un program 5/2.

Studiul infirmă stereotipul conform căruia persoanele din țările sudice cu un ritm de viață mai relaxat muncesc mai puțin. Statisticile arată că, de fapt, este exact invers: cea mai scurtă zi de lucru este la nord, în Olanda, Germania și Danemarca (33,2 ore; 35,3 ore și, respectiv, 35,4 ore pe săptămână). Norvegia, care a fost mult timp recunoscută ca fiind una dintre cele mai bogate și mai prospere țări din lume, este următoarea în clasament, cu doar 35,5 ore de muncă.

Cetățenii Greciei trebuie să petreacă cele mai multe ore la serviciu — în medie 41 de ore pe săptămână. În Bulgaria, Polonia și România — 40,2 ore fiecare. Portugalia și Republica Cehă sunt următoarele pe listă (39,9 și, respectiv, 39,8 ore).

Dacă sondajul ar fi extins în afara UE, Grecia ar fi depășită de Serbia în ceea ce privește media orelor de muncă. Această țară sunt necesare 43,3 ore pe săptămână, arată statisticile. Acest lucru nu îi împiedică însă pe sârbi să trăiască în ritmul lor, fără să se grăbească nicăieri.

Citiți de asemenea