
Neanderthalienii, care au trăit în urmă cu 90 de mii de ani în vestul Europei, vânau crabi și mâncau carne de crustacee, prăjită pe rug. Această descoperire a fost făcută de oamenii de știință de la Institutul Catalan de Paleoecologie Umană și Evoluție Socială din Tarragona, Spania. Studiul lor a apărut în revista Frontiers in Environmental Archaeology.
Rămășițele hranei pregătite de oamenii de Neanderthal au fost găsite în peștera Figueira Brava, care se află la 30 de kilometri sud de Lisabona. Printre crustacee se aflau multe carapace de crab brun (Cancer pagurus). Acesta se mai consuma și în prezent în Spania, Portugalia, Franta, Italia.
Cercetarea carapacelor a arătat că oamenii antici preferau crabii de aproximativ 16 centimetri lățime, adică speciile adulte. Fiecare dintre acești crabi conține 200 de grame de carne.
Prinderea unui crab cu mâinile goale este destul de dificilă, astfel, cel mai probabil că oamenii de Neanderthal foloseau harpoanele pentru a vâna. Popoarele indigene din America de Nord vânau crabi în același mod, subliniază oamenii de știință.
Urmele prelucrării termice arată că animalele marine erau prăjite pe cărbuni la o temperatură de 300 până la 500 de grade Celsius și abia după aceea erau măcelărite.
„Cercetările noastre arată că oamenii de Neanderthal nu erau locuitori primitivi din peșteri care abia puteau subzista din vânatul animalelor mari,” a spus Mariana Nabais,
cercetător la Institutul Catalan de Paleoecologie Umană și Evoluție Socială din Tarragona.