
Cercetătorii din Italia și Spania au respins teoria răspândită privind scopul Stonehenge-ului. Ei au declarat că monumentul nu a fost utilizat pentru măsurarea timpului, conform Antiquity.
Semnificația și funcțiile reale ale lui Stonehenge rămân un subiect controversat în comunitatea științifică. Este cunoscut faptul că amplasarea pietrelor sale este corelată cu punctul de răsărit și apus al soarelui în zilele solstițiului de vară și iarnă. Cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că oamenii antici au folosit Stonehenge-ul în calitate de calendar. Astfel, pietrele simbolizează cei 12 luni ai anului, fiecare cu o durată de 30 de zile, plus zilele suplimentare în anii bisecți.
Reprezentanții Institutului de astrofizică din Insulele Canare și Institutului Politehnic din Milano au pus această teorie sub semnul întrebării. Potrivit lor, aceasta se bazează pe «numerologie controversată și analogii neconfirmate».
Oamenii de știință au remarcat că ar fi imposibil să marcheze zilele individuale folosind Stonehenge. Pentru aceasta ar fi fost necesar să se recunoască poziția razelor solare cu o precizie de cel mult câteva minute unghiulare, adică mai puțin de 1/10 dintr-un grad, ceea ce face ca structura de piatră să nu fie potrivită.
Ei au remarcat, de asemenea, că schema monumentului nu are nicio indicație a numărului 12. În plus, autorii teoriei au ignorat pur și simplu detalii care nu se încadrează în concluziile lor — cum ar fi prezența unui «portal» din două pietre. De asemenea, merită menționat faptul că calendarul de 365 de zile a apărut în Egipt cu două milenii mai târziu decât construcția Stonehenge.
«Acest monument este incredibil de complex și poate fi înțeles doar prin luarea în considerare a peisajului și a cronologiei diferitelor sale faze de-a lungul secolelor», au remarcat autorii.