Trece la versiunea mobilă

Apa minerală sau plată? Care este cea mai bună alegere?

 1. Știință și spațiu

Organismul unui om are în proporție de 80% apă în sănge, 90% în creier și 70% în țesuturi, astfel corpul are nevoie de hidratare zilnică, cel puțin 2 litri de apă. În medie un om consumă aproximativ 75.000 litri de apă pe parcursul vieții. Apa este un adevarat “izvor” al vieții, așadar organismul uman are nevoie de apă pentru a avea un trai sănătos și echilibrat.

Apa plată

Apa plata înseamnă apă fara dioxid de carbon, dar conține calciu, iod și magnziu și are rolul de a stimula digestia. Are proprietatea terapeutică pentru afecțiunile rinichilor si pentru cele respiratorii (astm sau bronșită). Potrivit unei statistici realizate de American Journal of Clinical Nutrition, persoanele care consumă apa plată preferă alimentele cu mai puțin zahăr și mai multe fibre.

Apa minerală carbogazoasă

Apa minerală carbogazoasă este repurificată prin metode industriale. Este bogată în dioxid de carbon spre deosebire de apa plată și poate produce perturbări digestive și nervoase, în schimb apa minerală naturală, proaspată este mai bună și mai sănătoasă datorită conținutului în substanțe minerale și mircroelemente valoaroase pentru organism. Însă, apa minerală poate fi atât benefică cât și nocivă pentru sănătate, fiind dată de gradul de mineralizare.

Benficiile apei plate

Apa plată este recomandată din ce în ce mai mult. Pot fi 3 tipuri de apa plată: iodurată, alcalină și sulfurată. Toate aceste tipuri de apă au propietăți terapeutice fiind excelente în anumite afecțiuni:

 • Indigestie;
 • Pietre la rinichi;
 • Probleme de asimilație a calciului;
 • Boli respiratorii (astm, bronsita);
 • Boli ale tractului digestiv.

Beneficii ale apei minerale carbogazoase:

Apa minerală carbogazoasă ( cea natural îmbogățită cu bioxid de carbon) este recomandată vara pentru ca previne deshidratarea datorită creșterii temperaturii din sezonul cald, iar nevoile organismului de a-și recupera pierderile de minerale cresc semnificativ.

Fiind bogată în săruri de calciu și magneziu, aceasta este benefică în bolile cardiovasculare, iar apa dură este un factor protector în ateroscleroză. Are un conținut bogat și în fluor, astfel previne apariția osteoporozei și a cariilor dentare. Totodată, este considerată a avea proprietăți cosmetice, menținând frumusețea pielii și a parului.

Prezența sulfaților din apa minerală oferă proprietăți laxative și diuretice, așadar este recomandată în dietele de slăbire.

Efecte terapeutice:

 • Carență de minerale (calciu, magneziu, fluor);
 • Boli digestive (colite, afecțiuni biliare,constipație);
 • Efect diuretic;
 • Scăderea riscului cardiovascular;
 • Inflamații uro-genitale;
 • În cosmetică, pentru măști și comprese cu apă mineralaă).

Citiți de asemenea