Trece la versiunea mobilă

5 lucruri pe care trebuie să le faci pentru ca să nu fii înlocuit de inteligența artificială

  1. Știință și spațiu


Oamenii de știință de la Universitatea Princeton au realizat un studiu care a identificat anumite profesii cu un risc mai mare de a dispărea din cauza dezvoltării inteligenței artificiale (IA). Printre acestea se numără judecătorii, profesorii, filosofii și chiar psihologii școlari.

Elon Musk, fondatorul SpaceX, Tesla și fostul proprietar al rețelei sociale X (cunoscută anterior ca Twitter), susține această perspectivă. «Va veni momentul când munca nu va mai fi obligatorie», a declarat el într-o discuție cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak.

În fața acestei provocări, cum pot oamenii să-și păstreze relevanța și să evite înlocuirea cu inteligența artificială? Experții în ocuparea forței de muncă oferă câteva sfaturi:

  1. Învățați în mod constant: Este important să studiați domenii conexe, să vă interesați de munca colegilor din alte departamente și să vă dezvoltați abilitățile.
  2. Faceți-vă vizibili și remarcabili: Cu toate că inteligența artificială este capabilă să efectueze sarcini eficient, oamenii preferă în continuare să interacționeze cu alți oameni, în special în vânzări sau în relații cu clienții. Construirea unor relații și înțelegerea clienților sunt aspecte în care AI nu poate concura cu abilitățile umane.
  3. Utilizați IA înainte să vi se ceară: Dacă nu puteți învinge tehnologia, conduceți-o. Un angajat inteligent va începe să utilizeze sistemele de inteligență artificială înainte ca acestea să devină standard. Aceasta poate fi o modalitate de a vă îmbunătăți abilitățile și de a vă adăuga valoare înainte ca toți ceilalți să adopte aceeași tehnologie.
  4. Concentrați-vă pe ceea ce IA nu poate face: Inteligența artificială este foarte bună procesarea datelor și la automatizarea sarcinilor, dar îi lipsește de inteligența emoțională, creativitatea și discernământul uman. Așadar, dezvoltarea acestor abilități distinctive vă poate menține în continuare relevant în piața muncii.
  5. Demonstrați abilități de luare a deciziilor: Luarea deciziilor este o arie în care programele AI pot oferi opțiuni tehnice, dar rareori pot gestiona factorii sociali, etici sau imprevizibilii. Învățarea de a analiza situații complexe și de a oferi soluții într-un mod uman poate fi un avantaj semnificativ în fața IA.

În lumina acestor sfaturi, rămâne esențial pentru forța de muncă să se adapteze la schimbările aduse de tehnologie și să abordeze provocările viitoare cu flexibilitate și înțelegere a noilor paradigme de muncă.

Citiți de asemenea