Trece la versiunea mobilă

Turnul înclinat din Bologna a fost închis din cauza temerilor că s-ar putea prăbuși

  1. Incidente

Autoritățile au început construcția unui baraj de cinci metri înălțime în jurul Turnului Garisenda din secolul al XII-lea, pentru a conține resturile în cazul în care acesta s-ar prăbuși.

Turnul de 47 metri se înclină la un unghi de patru grade, iar monitorizările au descoperit schimbări în direcția înclinării.

Consiliul orașului a declarat că situația este „extrem de critică”.

Turnul Garisenda este unul dintre cele două turnuri care domină orizontul orașului Bologna. Celălalt, Turnul Asinelli, este de aproximativ de două ori mai înalt și se înclină de asemenea, deși nu la fel de dramatic, și este de obicei deschis pentru ca turiștii să se poată cățăra.

Structurile au fost construite între anii 1109 și 1119, deși înălțimea Turnului Garisenda a fost redusă în secolul al XIV-lea deoarece începuse deja să se încline. Turnul este menționat în poemul lui Dante, „Divina Comedie”, care a fost completat în 1321.

Locația a fost închisă pentru prima dată în octombrie după ce senzorii au detectat schimbări în înclinarea Garisenda și inspecțiile au dezvăluit deteriorarea materialelor care compun baza acestuia.

Consiliul a lansat ceea ce numește un plan de protecție civilă pentru a păstra turnul și a declarat că lucrările care încep acum „reprezintă prima fază de asigurare a securității acestuia”.

A declarat că, pe lângă conținerea resturilor, barajul ar proteja clădirile înconjurătoare și persoanele în caz de prăbușire. A spus că vor fi instalate și plase metalice de protecție împotriva căderii pietrelor în jurul turnului.

Construcția barajului va fi finalizată la începutul anului viitor, în timp ce turnul și piața de dedesubt se așteaptă să rămână închise pentru mai mulți ani în timp ce se efectuează lucrări de restaurare.

Orașul estimează că doar barajul va costa 4,3 milioane de euro (3,7 milioane de lire sterline) și a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a plăti restaurarea.

A numit proiectul o „provocare extraordinară” care ar necesita „angajamentul întregului oraș și al celor din întreaga lume care iubesc Bologna și unul dintre cele mai importante simboluri ale sale”.

Citiți de asemenea