Trece la versiunea mobilă

Lebedele negre ar putea dispărea din cauza gripei aviare

  1. Animale

Lebedele negre ar putea dispărea din cauza gripei aviare. Studiul, ale cărui rezultate sunt publicate în revista Genome Biology, a arătat că aceste lebede, spre deosebire de cele albe, nu au gene imune care să le protejeze împotriva infecțiilor virale.

Faptul că lebedele negre (Cygnus atratus) sunt deosebit de vulnerabile în fața gripei aviare a fost observat și anterior. Dacă lebedele albe (Cygnus olor) și alte păsări de apă transportă de obicei infecția relativ ușor, lebedele negre mor din cauza acesteia timp de dou- trei zile.

De exemplu, în anul 2020, toate cele cinci lebede negre care trăiau în Grădina zoologică biblică din Ierusalim au fost infectate cu tulpina gripei aviare H5N8 și au murit, în timp ce alte păsări ale grădinii zoologice nu avut nici simptome de infecție.

Decodarea genomului lebedelor albe și negre a făcut posibilă descifrarea acestei enigme. În celulele membranei mucoase a lebedelor negre din Australia și Tasmania, nu există gene cheie responsabile de recunoașterea virușilor. Prin urmare, nimic nu împiedică virușii să intre în celule, declanșând o reacție inflamatorie necontrolată, care în cele din urmă ucide păsările. Lebedele albe nu au o astfel de problemă.

Oamenii de știință sugerează că datorită caracteristicilor lor genetice, nu numai gripa aviară, ci și alți viruși care circulă în rândul populației globale de păsări amenință lebede negre. În tot acest timp, Cygnus atratus reușește să supraviețuiască doar datorită izolării continentului australian de restul lumii.

Citiți de asemenea