Trece la versiunea mobilă

Caracteristici amuzante ale prietenilor blănoși: de ce pisicile încearcă apa cu lăbuțele

  1. Animale

Oamenii le iubesc, însă nu prea le înțeleg. Pisicile au anumite obișnuințe care pot deruta proprietarii. Unul dintre obiceiurile comune ale pisicilor este de a-și introduce lăbuța în bolul cu apă. Pisica se teme că proprietarul o va otrăvi? Înțeleg ei că acest comportament nu este igienic? De ce pisicile fac acest lucru?

Potrivit expertului în comportamentul pisicilor, Pam Johnson-Bennett, pisicile au mai multe motive să-și ude lăbuțele. Unul dintre aceste motive este legat de sensibilitatea mustăților. Dacă pisica își apleacă capul în bolul de apă înainte de a determina adâncimea acestuia, există riscul să simtă presiune asupra mustăților (vibrisselor), care sunt considerate o parte foarte importantă și sensibilă a corpului pisicilor. Pentru a evita disconfortul, vor evalua situația pur și simplu folosind lăbuța ca o lingură, scoțând apă cu ea, astfel încât să nu irite vibrissele.

Pisicile nu iubesc bolurile adânci și dintr-un alt motiv. Aplecarea capului înăuntrul cupei înseamnă pentru ele că nu mai pot vizualiza mediul încojurător. Adică, pisicile se pot simți vulnerabile, mai ales într-o casă cu mai multe pisici.

În plus, pisicile pot coborî labele în apă pentru că astfel apare o undă pe suprafață. Acest lucru poate fi important pentru ele din două motive. În primul rând, instinctul lor poate funcționa din punct de vedere evolutiv — ajutându-le să aleagă surse de apă curgătoare, nu cele care stagnează și sunt potențial dăunătoare. În al doilea rând, pisica poate face asta chiar și pentru distracție.

Cum să faci viața animalului de companie mai confortabilă.

Dacă nu vă plac obiceiurile pisicii, puteți încerca să utilizați un vas larg pentru apă, pentru a-i reduce disconfortul legat de mustăți. Dacă credeți că acest lucru ar putea fi din motive de securitate personală pentru pisică, încercați să puneți mai multe vase cu apă în casă. Dacă pisica face asta pentru distracție, ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a se odihni.

În cazuri rare, pisicile ar putea coborî labele în apă din cauza vederii proaste, vârstei sau a stării lor de sănătate. Întotdeauna puteți verifica starea lor, dar în majoritatea cazurilor, îmbibarea labelelor în vasul cu apă este manifestarea unui comportament tipic al pisicilor. Puțin ciudat, dar în general justificat.

Citiți de asemenea