Trece la versiunea mobilă

Biologii au descoperit că furnicile au o abilitate de a evita blocajele din trafic

  1. Animale

În urma unui studiu recent publicat în Proceedings of the Royal Society, cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Texas au dezvăluit o remarcabilă abilitate a furnicilor. Aceștia par să posede o tehnică specială pentru a evita aglomerațiile în cadrul coloniilor lor.

Specialiștii au analizat ritmurile furnicilor din specia Leptothorax, observând că abilitățile lor de sincronizare îi ajută să evite formarea de blocaje în anumite zone ale coloniilor. După monitorizarea cu atenție a cuiburilor de furnici, cercetătorii au constatat că perioadele brusc crescute de activitate ale acestor insecte au loc simultan, asigurându-se astfel că nu apar congestii.

Este remarcabil faptul că furnicile încep, de obicei, să-și manifeste activitatea în mod sincron la intervale de 20-200 de minute înainte de a începe mișcarea în interiorul cuiburilor lor. Între aceste perioade de vârf, insectele rămân statice. Conform opiniei cercetătorilor, această coordonare a mișcărilor din partea furnicilor Leptothorax asigură o mai mare accesibilitate spațială în cadrul coloniilor lor.

Cercetătorii au adăugat că sincronizarea perioadelor de activitate și repaus poate avea un impact pozitiv asupra disponibilității spațiului în interiorul cuiburilor lor, oferind astfel o privire fascinantă asupra ingeniozității naturii și a adaptabilității remarcabile a acestor mici colonii de furnici.

Citiți de asemenea