Trece la versiunea mobilă

Animalele de companie pot dăuna calității somnului proprietarilor

  1. Animale

Proprietarii de pisici și câini care dorm cu animalele de companie au mai multe probleme de somn decât oamenii fără animale în casă, potrivit unui articol publicat în revista Human-Animal Interactions.

Oamenii de știință au analizat datele din Studiul Național privind Sănătatea și Nutriția din perioada 2005-2006. Cercetătorii au descoperit că prezența unui câine în casă creștea probabilitatea de tulburări de somn la proprietar, iar proprietarii de pisici se plângeau adesea de mișcări involuntare ale picioarelor.

Autorii studiului au construit modele de regresie logistică, care au inclus, de asemenea, factori de calitate a somnului, cum ar fi oboseala, somnolența, adormirea prelungită sau somn insuficient (mai puțin de șase ore). Cu toate acestea, nu s-a putut stabili o cauzalitate clară între animalele de companie și calitatea somnului.

Oamenii de știință presupun că tulburările de somn sunt legate de faptul că animalele de companie sunt, de obicei, mai active noaptea și astfel pot împiedica proprietarii să se odihnească suficient.

Cu toate acestea, autorii studiului nu îndeamnă oamenii să renunțe la pisici sau câini. Potrivit oamenilor de știință, ar fi suficient să limitezi accesul animalului în dormitor sau să amenajezi o volieră pentru somnul animalului. De asemenea, medicii recomandă oamenilor cu tulburări cronice de somn să fie mai precauți în ceea ce privește perspectiva de a avea un animal de companie.

Citiți de asemenea